به گزارش خودرونگاران به نقل از خبرآنلاین، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه از امروز با عنوان روز خوب برای مردم ایران و دنیا یاد کرد و گفت: امروز روز خوبی برای مردم ایران است و تحریم ها امروز لغو خواهد شد. همچنین روز خوبی برای منطقه است. منطقه ما از سایه یک درگیری بی مورد که می توانست نگرانی ایجاد کند با برجام رها شده و می تواند بدون غبارهای خطرناک که به دلیل تبلیغات منفی علیه برنامه هسته ای شکل گرفته حرکت صلح طلبانه ایجاد کند. امروز یه روز خوب برای دنیاست چراکه ثابت شده مشکلات مهم را می توانیم از طریق دیپلماسی حل کنیم نه تهدید و فشار و قطعا از این جهت امروز روز مهمی است.
این اتفاق بعد از ماهها مذاکرات سنگین و تلاش تیم مذاکره کننده امروز در حالی افتاد که کشور سال ها با آثار مخرب تحریم ها روبرو بود.
تاثیر مستقیم تحریم ها بر اقتصاد کشور فقط معیشت را هدف قرار نداد و کمبودهایی که ایجاد کرد، حوزه های مختلفی را متاثر کرد. در این چند سال خبرهای مختلفی از تاثیر تحریم ها بر بخش سلامت کشور، گردشگری، محیط زیست و حتی علم به گوش رسید که نشان می داد کشور روزهای سختی را در پیش رو خواهد داشت.
مسئولان از تاثیر تحریم ها بر حوزه های مختلف گفتند و آرزوی روزی را کردند که همه تحریم ها لغو شود. اما این لغو تحریم ها بر هر حوزه چه تاثیری خواهد داشت؟
آزاد شدن پول های مسدود شده ایران، راهی برای نجات محیط زیست
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست همواره معتقد است که علاوه بر تصمیمات نادرست مدیریتی در دوره های قبل، یکی از بزرگترین دلایل گرفتار آمدن در این وضعیت خراب زیست محیطی، اعمال تحریم های بی رحمانه علیه کشور است. او در این باره می گوید: به دلیل وجود تحریمها و محرومیت ایران از دسترسی به فناوریهای نوین در عرصههای محیط زیست و فناوری سبز، کشورمان دوران سختی را تجربه کرده است. تحریمها آثار متعدد و مخربی را بر روی محیط زیست و طبیعت کشور داشته است. این در حالی است که طبیعت و محیط زیست کشورمان به دلیل تغییرات آب و هوایی و خشکسالیهای پی در پی، دچار آسیبهای فراوانی شده است.
ابتکار به نقش تحریمها و محرومیت ایران از فناوریهای نوین جهانی در عرصههای محیط زیست اشاره می کند و می گوید: شرایط سخت تحریمها باعث شد تا آلودگی هوا صدمات زیادی را به شهروندان شهرهای بزرگ وارد کند که با ورود دولت تدبیر و امید به این موضوع اکنون شرایط مساعدتری نسبت به گذشته داریم.
به عقیده او، لغو تحریم ها و موجب می شود تا بتوانیم به فناوریهای موثرتری در جهت ارتقاء کیفیت سوخت و کاهش آلودگی هوا در صنایع و ... دست پیدا کنیم و این گام مهمی برای بهبود شاخصهای محیط زیست کشور خواهد بود.
همچنین به گفته کارشناسان، لغو تحریم ها موجب می شود تا پول های مسدود شده ایران به کشور باز گردد و سرمایه گذاران داخلی و خارجی در حوزه محیط زیست جذب شوند و تقاضاهایی برای سرمایه گذاری در عرصه های مختلف صنعتی، معدنی و تجاری وجود داشته باشد.
گشایش اقتصادی در نظام سلامت با لغو تحریم ها
تحریم های چند سال اخیر علاوه بر سخت کردن شرایط زندگی برای مردم و آسیب های اقتصادی و معیشتی، سلامت و جان مردم را هم به خطر انداختند و به همین دلیل شاید ظالمانه ترین اثر این محرومیت، در حوزه سلامت تعریف شود. تاثیر بر دارو و تجهیزات پزشکی، کم شدن درآمد دولت و عدم توانایی اش در تامین منابع مورد نیاز نظام سلامت و تحت تاثیر قرار گرفتن مراودات علمی سبب شد تا نظام سلامت یکی از متاثرترین حوزه ها از تحریم ها باشد.
قائم مقام وزیر بهداشت در رابطه با گشایش اقتصادی وزارت بهداشت با لغو تحریم ها و تامین بهتر منابع می گوید: مهمترین مشکل وزارت بهداشت در زمان تحریمها هزینههای مازادی که به سیستم بهداشتی و درمانی کشور تحمیل میشد بود که لغو تحریمها منافع اقتصادی مستقیمی هم برای وزارت بهداشت دارد.
او ادامه می دهد: واقعیت این است که مهمترین مشکل ما در زمان تحریم، موضوع انتقال ارز و هزینههای مازادی که به سیستم بهداشتی و درمانی تحمیل میشد، بود. همچنین مشکلاتی در زمینه انتقال دانش داشتیم.
به گفته این مقام مسئول در وزارت بهداشت، نفع اصلی سیستم بهداشت و درمان در دوران پساتحریم، گشایش وضع اقتصادی، بهبود وضع معیشتی مردم و افزایش درآمدهای حاصله برای دولت و سازمان تامین اجتماعی است.
در زمینه تامین داروی کشور هم می توان امیدوار بود که تاثیر مثبت بر قیمت دارو و تجهیزات پزشکی را شاهد باشیم. رییس سازمان غذا و دارو درباره برکات لغو تحریم ها در حوزه دارو می گوید: فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم برداشته خواهد شد و با توجه به کاهش نیاز به نقدینگی، تأمین و تدارک دارو راحتتر از گذشته انجام شود و دسترسی مردم به آن با سهولت بیشتری انجامپذیر خواهد بود.
او همچنین امیدوار است که بعد از لغو تحریمها، شاهد سرمایه گذاری شرکتهای بزرگ بینالمللی در حوزه سلامت کشور باشیم.
مدیرکل نظارت بر دارو و موادمخدر سازمان غذا و دارو درباره تأثیر توافق هستهای بر قیمت داروهای وارداتی می گوید: از آنجا که شرکتهای واردکننده برای واردات محصولات موردنظر مسیرهای مختلفی را پیمودهاند و این وقفههای طولانی تا رسیدن دارو به مبدأ، هزینههای قابلتوجهی را متوجه آنها میکرد؛ امیدواریم با گشایشی که در مسیرهای بانکی ایجاد میشود، شاهد کاهش بیش از پیش قیمت داروهای وارداتی باشیم.
مراودات علمی هم از آن بحث هاییست که لغو تحریم ها بر آن تاثیرات مثبتی می گذارد . به گفته وزیر بهداشت تحریم ها تحریم ها علاوه بر حوزه درمان و دارو، آسیب های جدی و مهمی را به حوزه پژوهش و آموزش پزشکی وارد کرد، بطوریکه مراودات علمی استادان ایرانیبا خارج از کشور ۵۰ درصد کاهش یافت.
صبح امروز نیز وزیر بهداشت درباره وضعیت حوزه سلامت پس از برداشته شدن تحریمها، گفت: مشکلات زیادی از کشور پس از برداشته شدن تحریمها برطرف میشود، اگر فردا تحریمها برداشته شود، دیگر برای ارسال پول به بانک مرکزی نیاز نیست و هر شرکتی میتواند به طور مستقل مبادلات مالی خود را انجام دهد. حضور سرمایهگذاران خارجی در کشور مستلزم این است که در داخل سرمایهگذار احساس امنیت کند.
وی درخصوص وضعیت تعرفه آزمایشگاهها، گفت: تعرفههای آزمایشگاهی را ما پیشنهاد میکنیم و هیات وزیران تصویب میکند. قانونگذاری در حال حاضر در اختیار هیات وزیران است. ما معتقدیم که ساز و کار تعرفهها و بخش خصوصی متعلق به اتحادیهها است و فقط نظارت برعهده ماست. این وضعیت ممکن است سرمایهگذاریها را غیرسودآور کند.
گردش چرخ گردشگری بعد از سال ها
چرخ گردشگری کشور در سال های اخیر خیلی سخت و به کندی می چرخید. علاوه بر سوء مدیریت و مشکلاتی از این دست، تحریم ها هم بر این حوزه تاثیرات زیاد و عمیقی گذاشت.
مدیر کل بازاریابی و تبلیغات سازمان گردشگری در این باره می گوید: متاسفانه تاثیر تحریم بسیار فراگیر بود و قابل کتمان هم نیست مثلا در بحث حمل و نقل گردشگری با محدودیتهای فراوانی مواجه بود حتی در مقاطعی سوختگیری هواپیماها در خیلی از فرودگاهها محدودیت داشت و امکان پرواز در بسیاری از کشورها را نداشتیم.
او ادامه می دهد: در بحث نقل و انتقال پول هم مشکلاتی بود ، از طرفی تصویر بدی از ایران در جهان تبلیغ و ارائه می شد که کار را برای سازمان و بخش خصوصی که به دنبال جذب گردشگر بین المللی بودند سخت می کرد .
به گفته او با تغییر دولت امکان حضور در نمایشگاه های گردشگری و بازارها فراهم شد که این وضعیت بعد از لغو کامل تحریم ها بهتر هم خواهد شد.
اکبر غمخوار عضو هیات مدیره انجمن خدمات گردشگری استان تهران هم در این رابطه می گوید: در 8 سال گذشته بخش خصوصی ضربات زیادی به خاطر سیاسی بودن گردشگری در داخل و خارج کشورخورد. در دولت قبل، مسئولان سازمان میراث فرهنگی سیاسی انتخاب می شدند،مجلس بودجه سازمان را کم کرد که عملا آسیب آن به بخش گردشگری وارد شد و همه عملا به ضرر ما بود.
او ادامه می دهد: از نظر بین اللملی هم به خاطر قطعنامه هایی که صادر شد و برخوردی که با کشور می شد بخش گردشگری ضربات جبران ناپذیری خورد. در سایت وزارت امور خارجه 4 برخورد در مورد کشورها وجود دارد؛ کشور را ترک کنید، اگر کار ضرروی داری سفر کنید، سفر مجاز است و اصلا سفر نکنید که متاسفانه در سایت اکثر کشورهای اروپایی که به ایران گردشگر فرهنگی می فرستادند در این سالها نوشته شده بود " سفر نکنید" که اخیرا فرانسه و انگلستان این واژه را حذف کردند.
به گفته این مقام در حوزه گردشگری نمود بیرونی ما در سال های تحریم در رسانه های خارجی بد بود ولی در دوره پساتحریم، تقاضا از کشورهای مختلف علی الخصوص اروپایی برای بازدید از کشور زیاد تر شده است. کشورهای نیوزیلند، انگلستان،فرانسه، ژاپن اتریش وهلند بازار سنتی ما برای گردشگر هستند. بازارهای سنتی بعد از توافق 1+5 دوباره زنده شدند اما یکسری هم بازارهای جدید مانند آمریکای لاتین و آسیای جنوب شرقی هستند که به دنبال آنها هستیم .
دیپلماسی علمی؛ فرصتی برای علم و فناوری در دوران پساتحریم
در بحبوحه مذاکرات و زمانی که هنوز خبری از توافق و لغو تحریم نبود، بسیاری از کشورها یکی یکی برای حضور در ایران در بحث های علم و فناوری تمایل نشان دادند. معاون پژوهشی وزیر علوم در مورد جزئیات همکاری های علمی و فناوری با کشورهای اروپایی و آسیایی در چند وقت اخیر و بعد از مذاکرات هسته ای می گوید: به دلیل مذاکرات هسته ای فضا باز شد؛ بسیار ی از این کشورها نگرانی داشتند که اگر توافق کنیم چطور با یکدیگر کار کنیم؛ علاقهمندی بود و رفتوآمدهای پراکنده نیز وجود داشت اما به این صورت که دولت حمایت کند وجود نداشت؛ به صورت پراکنده استاد یا دانشجو میرفت، اما عدد قابل توجهی نبود چون دولت خیلی حمایت نمیکرد، اما الآن فضا به گونهای است که آنها استقبال میکنند و دولت ما هم حمایت میکند. دانشگاه ها باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کنند.
او ادامه می دهد: تبادلاتی که بین دانشگاهها اکنون ایجاد شده است، صرفاً هیئتهای دیپلماتیک نبودند، بلکه تیمهایی از رؤسای مراکز پژوهشی و دانشگاهها بودند و شریکان و همکاران خود را در دانشگاههای دیگر اعم از الزهرا، تربیت مدرس، شریف، تهران و... پیدا کردند و از نزدیک با یکدیگر ملاقات و صحبت کردند و ظرفیتهای یکدیگر را شناسایی کردند.
هیات هایی از ایتالیا، آلمان، آلمان، اتریش، آمریکا، استرالیا، عمان، ایتالیا، فرانسه، ژاپن، ترکیه، اندونزی، اواکراین، مغولستان، تونس، گرجستان، عراق، چین، نیوزیلند، ویتنام، کره جنوبی و اسپانیا برای تبادل علم علاقه نشان دادند و امید می رود تا در دوره ی بعد از تحریم ها، این تبادل علمی بتواند برکات زیادی را برای بالا بردن جایگاه علم کشور در دنیا و رونق بخشیدن به فناوری های داخلی و همچنین ارتقاء سطح دانشگاه های کشور داشته باشد.