به گزارش خودرونگاران، روزنامه آرمان از رسانه های حامی دولت درباره وضعیت بخش مسکن نوشته است: نرخ اجارهها همچنان سیر صعودی خود را ادامه داده و این روزها به یکی از بزرگترین مشکلات مردم به ویژه قشر متوسط جامعه و جمعیت جوان کشور تبدیل شده است. حتی سیاستها و برنامههای دولتهای مختلف هیچ دردی را دوا نکرده و امروز شاهد اجارههای چند میلیون تومانی برای واحدهای متوسط شهری هستیم که بسیاری از مستاجران از پرداخت آن درماندهاند....
بیت ا... ستاریان، اقتصاددان و کارشناس مسکن در این زمینه میگوید: «در شرایط رکود نمیتوان آمار درستی از نوسان قیمت داشت. در واقع در سه سال گذشته مسکن در بطن خود افزایش قیمت را پشت سر گذاشته است. در نتیجه هیچ کاهش قیمتی رخ نداده که انتظار داشته باشیم اجارهها به تبع آن کاهش پیدا کند.»...
آنچه حتی بسیاری از کارشناسان به عنوان کاهش و افت قیمت مسکن از آن یاد میکنند، بر اساس محاسبات صحیح انجام نمیشود. ما در دوره رکود نمیتوانیم ارزیابی درستی از فروش یک کالا داشته باشیم و این محاسبات باید در دوره رونق صورت پذیرد. به عنوان مثال اگر فرض کنیم در یک دوره زمانی 10 هزار واحد مسکونی معامله شده و در همان دوره زمانی مشابه سال بعد 50 معامله شکل گرفته، ما نمیتوانیم دیگر مدعی کاهش قیمتها باشیم. این ارزیابیها باید بر اساس فرمولهای پیچیده تری انجام شود تا به طور دقیق بتوان سقوط یا صعود قیمتها را ارزیابی کرد. قدر مسلم این 50 معامله هم بر مبنای نیازهای شخصی فرد فروشنده صورت گرفته است و قیمتها نه بر اساس قیمت بازار، بلکه به صورت توافقی تعیین شدهاند. اما اگر 10 هزار معاملهای را که در دوره رونق شکل گرفته در ارزیابیها بگنجانیم، میتوان به نتیجه درست دست یافت. در نتیجه در سه سال گذشته هیچ کاهش قیمتی رخ نداده که انتظار داشته باشیم اجارهها به تبع آن کاهش پیدا کند. آمار معاملات پایینی که در سال جاری وجود دارد بر اثر رکود مسکن است و صرفا عدهای که احتیاج دارند دست به فروش کالا میزنند و مطمئنا کمتر از قیمت واقعی، کالا را به فروش رساندهاند. چنین ارزیابیهای نادرستی فقط انحراف افکار و انحراف مطالعات به وجود میآورد و زمانی که در بازار رکود حاکم است چنین آمارهایی افزایش پیدا میکند.
با شرایط این چند ساله اقتصاد ایران، حتی نباید کاهش نرخ تورم را باور کرد و رکود نیز تورم را تحت تاثیر قرار داده است، زیرا بر اساس سرانه درآمد ایران این نرخ از تورم قابل قبول نیست. زمانی که ما رشد اقتصادی نداریم و تولید ملی منفی است و ارزش پولی کشور هر روزه کاهش مییابد و به طور کلی اقتصاد مملکت در خواب عمیق فرو رفته، قطعا تورم کاهش پیدا میکند. در مسکن نیز همین اتفاق افتاده است. هر مقدار که رکود حاکم بر اقتصاد فزایندهتر بشود، تمامی افراد سرمایه خود را به حرکت در میآورند و جالب اینکه در این شرایط نیز به تبع رکود، قدرت خرید ثابت میماند. بنابراین نمیتوان کاهش معاملات را به کاهش قیمت تعبیر کرد.
بر اساس آنچه گفته شد، میتوان نتیجه گرفت که مسکن در بطن خود افزایش قیمت را داشته است و فقط تقاضای موثر آن دچار رکود شده است. اما در اجاره مسکن میزان تقاضای موثر در این چند ساله بالا بوده و به همین دلیل اجارهبها همچنان رو به افزایش است. اگر همین تقاضای موثر که در اجاره مسکن است به سمت خرید مسکن سوق پیدا کند، قطعا قیمت مسکن به شکل مشهود رشد پیدا میکند و آن موقع میتوان راجع به تورم اظهارنظر کرد که به شکل سرسام آور رشد پیدا میکند.