خودرونگاران- امروز 16 آذرماه پویش سه شنبه های بدون خودرو یکساله شد؛ دراین مدت طرح های مختلفی از جمله طرح ژینایی (زنده سازی)در راستای زنده کردن شهر تهران شکل گرفته است.
به گزارش خودرونگاران به نقل از ایرنا، یکسال پیش در چنین روزی کلید سه شنبه های بدون خودرو در قفل شهر اراک چرخید و اکنون صدای چرخش این قفل به کل کشور حتی خارج از مرزها نیز رسیده است، پویشی که در مدت کوتاهی همه گیر شد و در سراسر کشور طرفداران زیادی پیدا کرد.
شاید در روزهای اول گمان نمی رفت که این پویش با موفقیت همراه شود اما اکنون به پویشی ملی تبدیل شده است که این نشاندهنده عزم مردم در کنار زدن آسمان خاکستری و داشتن هوای سالم است.
شهردار اصفهان در اولین اقدام چهارباغ را در روزهای سه شنبه به محل تردد دوچرخه اختصاص داد، بانک های تجارت، مسکن، صادرات، سپه، پارسیان و پاسارگاد نیز به این پویش پیوستند و در قبوض پرداختی و فیش های بانکی به این موضوع تاکید می کنند.
با توجه به اهمیت موضوع، ستاد ملی پویش سه شنبه های بدون خودرو شکل گرفت که نمایندگانی از نهادهای مختلف از جمله بیمه ، صدا و سیما، وزارتخانه های ورزش و جوانان، بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان حفاظت محیط زیست، شرکت کنترل و کیفیت هوای تهران، معاونت ترافیک شهرداری تهران، پلیس راهور، سازمان های مردم نهاد، شرکت واحد و معاونت زیبا سازی شهرداری تهران عضو آن هستند.
شرکت متروی تهران نیز با حمایت از این پویش اقدام به نصب تابلوهای تبلیغاتی در برخی ایستگاه های پایتخت کرد.
بنا به گفته محمد درویش مدیر کل دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست روند استقبال از پویش سه شنبه های بدون خودرو بسیار بیشتر از پیش بینی ها بود و این جای خوشحالی و امیدواری دارد.
البته هر چند در این میان بی مهری هایی هم به این پویش شده است اما علاقه مندان به آن کوتاه نیامدند و همچنان هر سه شنبه بر سر عهد و پیمان خود باقی ماندند.
قرار بود در چهلمین هفته از شکل گیری پویش سه شنبه های بدون خودرو یک همرکابی بزرگ در تهران انجام شود که با وجود حضور افراد زیادی از بخش های دولتی، غیر دولتی، هنرمندان و حامیان این پویش بنا به دلایلی برگزار نشد.
محمد درویش مدیر کل دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست امروز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: امروز جشن یکسالگی پویش سه شنبه های بدون خودرو با حضور رییس شورای شهر اراک، معاون استاندار، مدیر کل محیط زیست استان و جمعیت زیادی از مردم در اراک برگزار و از بنیانگذاران و حامیان این پویش تقدیر شد.
وی افزود: پویش سه شنبه های بدون خودرو سال گذشته از اراک آغاز شد و در این شهر 12.5 کیلومتر و کل کشور 740 کیلومتر مسیر ایمن دوچرخه سواری ایجاد شده است.
وی اظهار کرد: در این مدت توانستیم گفتمان غالب را در مدیریت شهری تغییر دهیم، اکنون دیگر یک شهردار خوب شهرداری نیست که اعلام کند مثلا این تعداد تونل، پل، بزرگراه و یا پارکینگ طبقاتی ایجاد کرده است بلکه یک شهردار خوب شهرداری است که اعلام کند چقدر توانست شهر خود را به سمت پیاده مداری ، گسترش حمل و نقل ریلی و ایجاد مسیرهای ایمن برای دوچرخه سواری هدایت کند.
درویش ادامه داد: درسال اول فعالیت پویش سه شنبه های بدون خودرو 150 شهر به آن پیوستند که امیدواریم در سال دوم این تعداد دو برابر شود تا تقریبا بتوانیم اعلام کنیم که در روزهای سه شنبه ترافیک به شکل محسوسی کاهش می یابد.
وی درباره استقبال از این پویش گفت: استقبال بسیار بیشتر از انتظار بود و توانست در مدیریت شهری تا حدودی تحول ایجاد کند، در این راستا در تهران کمیته ای زیر نظر کمیته محیط زیست شورای شهر تهران تشکیل شد.
درویش افزود: این کمیته در حال پیگیری طرحی با عنوان ' ژینایی ' ( زنده سازی ) شهر تهران است که در آن تلاش می کند تهران را بر اساس راهبرد پیاده مداری از نو تعریف کند و در نظر دارد تا طولانی ترین مسیر پیاده راه در خاورمیانه را از راه آهن تا تجریش ایجاد کند.
وی ادامه داد: همچنین در وزارت راه و شهرسازی یک اتاق فکر با عنوان حمل و نقل پایدار تشکیل شد که زیر نظر معاون وزیر راه و شهرسازی فعالیت می کند، مهمترین اولویت آن این است که شهر را به سمت گسترش حمل و نقل ریلی، پیاده مداری و دوچرخه سواری هدایت کند، اینها تحول مثبتی است که اتفاق افتاده است.
مدیر کل دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مطرح شدن این پویش در خارج از کشور گفت: پویش سه شنبه های بدون خودرو در کشورهایی مانند امریکا، اتریش، آلمان و برخی کشورهای حاشیه جنوب خلیج فارس مطرح شده است، در فرانسه یکشنبه های اول هر ماه را افراد بدون خودرو طی می کنند.