به گزارش خودرونگاران به نقل از همشهری آنلاین،با گذشت بیش از یکسال از ارائه اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو به دولت، سرانجام هیأت وزیران در جلسه روز یکشنبه هفته جاری خود، این آییننامه را اصلاح و تصویب کرد تا مشتریان خودرو که طی سالهای گذشته در همه مراحل فروش و خدمات پس از فروش خودرو متضرر شدهاند به استیفای حداقل حقوق خود امیدوار شوند.
اسفندماه سال93 بود که وزارت صنعت با تاخیری چندماهه، اصلاحیه آییننامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو را تدوین و برای بررسی و اصلاح نهایی به هیأت وزیران ارائه کرد، آییننامهای که بهرغم وعده و وعیدهای بسیار مسئولان در سال94 سرانجام در 21فروردینماه جاری در نشست هیأت وزیران اصلاح نهایی شد تا در نوبت ابلاغ و اجرا قرار گیرد.
گرچه هنوز مصوبه نهایی دولت اعلام و برای اجرا به دستگاههای اجرایی ابلاغ نشده است اما براساس اصلاح این آییننامه مقررات سختگیرانهتری برای تولیدکنندگان و واردکنندگان خودرو درنظر گرفته شده و با توجه به اینکه در آییننامه مذکور تاکید شده که درصورت بروز مشکل در فرایند رعایت استانداردهای مصوب و تاخیر در تحویل خودرو، عرضهکننده مسئول جبران خسارات وارده و کسب رضایت مصرفکننده خواهد بود، نظارت دقیق و اجرای درست این آییننامه میتواند، متضمن بهبود روشهای تولید و عرضه خودرو در کشور نیز باشد.
- تکالیف فروش و خدمات پس از فروش
تحمیل قراردادهای یکطرفه پیشفروش و فروش و عمل نکردن عرضهکنندگان خودرو به تحویل بموقع یا پرداخت خسارت دیرکرد تحویل خودرو از موضوعاتی است که طی سالهای اخیر از گلایههای اصلی مصرفکنندگان خودرو در کشورمان بوده است. اما براساس آییننامه جدید، عرضهکننده انواع وسایل نقلیه موتوری اعم از سواری، مینیبوس، میدلباس، اتوبوس، ون، وانت، کامیونت، کامیون، کشنده، تریلر و انواع موتورسیکلت ساخت داخل یا خارج کشور موظف است در سامانه اطلاعرسانی خود نسبت به فروش اینترنتی محصولات با قید مشخصات خودرو و شرایط فروش از قبیل قیمت نهایی محصولات، نشان تجاری، نوع، تیپ، رنگ، تجهیزات درخواستی، سود مشارکت، زمان تحویل و سایر موارد مرتبط اقدام کند. همچنین عرضهکننده موظف است در قرارداد پیشفروش، سود مشارکت وجوه دریافتی را از تاریخ دریافت ودیعه تا تاریخ تحویل مندرج در قرارداد پرداخت کند و درصورت تاخیر در تحویل خودرو، از تاریخ تحویل مندرج در قرارداد تا زمان تحویل خودرو به مصرفکننده، مبلغ خسارت تاخیر در تحویل را نسبت به وجوه پرداختی محاسبه و بپردازد.
در بخش دیگری از این آییننامه تاکید شده است، درصورت بروز مشکل در فرایند رعایت استانداردهای مصوب و تاخیر در تحویل خودرو، عرضهکننده مسئول جبران خسارات وارده و کسب رضایت مصرفکننده خواهد بود. علاوه بر این دوره تضمین «گارانتی» انواع خودروها نیز با اصلاحاتی همراه شده که به موجب آن، برای خودروهای سنگین شامل مینیبوس، میدلباس، اتوبوس، کامیونت، کامیون و کشنده از تاریخ تحویل به مصرفکننده حداقل 2سال و برای انواع موتورسیکلت از تاریخ تحویل حداقل یکسال تعیین و اعلام شده، تشریح ضوابط پرداخت خسارت توقف خودرو به استثنای خسارات ناشی از موارد حادثه و تصادف، از دیگر تصمیمات این موضوع بوده است.
در آییننامه اجرایی کنونی قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان خودرو نیز عرضهکنندگان خودرو ملزم به پرداخت روزشمار خسارت خواب خودرو در تعمیرگاهها هستند. بر این اساس درصورتیکه خودروهای تحت گارانتی بیش از 2روز کاری یا مدت زمان استاندارد برای رفع عیب خودرو در تعمیرگاه متوقف شوند، نمایندگی ملزم به پرداخت معادل یکهزارم ارزش خودرو صفر کیلومتر به مالک خودرو است اما تاکنون این قانون در عمل اجرا نشده و طی سال93 تنها 5 تا 6درصد مشتریان این خسارت را دریافت کردهاند.
با وجود این در پیشنویس اولیه اصلاحیه جدید این آییننامه، عرضهکنندگان خودرو ملزم به پرداخت خسارت خواب خودرو در دوره پس از تضمین (وارانتی) نیز شدهاند. درصورتی که این بند از اصلاحیه در دولت تغییری نکرده باشد، نمایندگیهای خدمات پس از فروش تولیدکنندگان داخلی و واردکنندگان خودرو ملزم خواهند بود تا درصورت توقف بیش از 7روز خودرو در تعمیرگاه، خسارت خواب خودرو را بهطور خودکار درصورت هزینه نهایی تعمیرات لحاظ و با ارائه فاکتور رسمی از هزینه تعمیرات خودرو مشتری کسر کنند.