شناسه خبر : 426644
تاریخ انتشار :
سایپا مخالف تولید کوئید نبود
مدیرعامل پیشین سایپا در پی ادعای رنو مبنی بر مخالفت این گروه خودروسازی برای تولید کوئید عنوان کرد

سایپا مخالف تولید کوئید نبود

مذاکرات رنویی‌ها با خودروسازان داخلی (ایران‌خودرو و سایپا) برای تولید کوئید همچنان ادامه دارد و این شرکت فرانسوی هنوز به صورت قطعی نام شریک ایرانی خود برای ساخت این محصول را اعلام نکرده است.

 به گزاش خودرونگاران به نقل از صمت ، به‌طور قطع هر خودروسازی که از رنو برای تولید کوئید سهم‌گیری کند، رقیبی برای خودروهای زیر ۳۰میلیون تومان به بازار کشور عرضه خواهد کرد که شاید تا سال‌ها بی‌رقیب باشد و ساخت خودروهای ارزان‌قیمت در کشور را به مرز توقف برساند. ماه‌هاست که شرکت رنو مذاکرتی را برای ساخت کوئید در ایران آغاز کرده است. ابتدا قرار بود این خودرو ارزان در سایپا به تولید برسد اما اظهارنظرها در چند ماه گذشته حکایت از تولید این محصول در ایران‌خودرو دارد.

در حال‌حاضر سایپا با تولید ۳ محصول پراید، تیبا و ساینا در مدل‌های مختلف، بازار خودروهای داخلی زیر ۳۰ میلیون تومان را دراختیار دارد و اگر تولید کوئید هم به سایپا می‌رسید، سبد محصولات این شرکت خودروسازی برای ساخت خودروهای ارزان تا اندازه‌ای تکمیل می‌شد اما حالا که رنو برای تولید کوئید به سمت آبی‌جامگان جاده مخصوص چرخیده، به‌توافق نرسیدن رنو و سایپا در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. چندی پیش پیمان کارگر، مدیرعامل رنوپارس توپ تولید نکردن کوئید در ایران را به زمین مدیرعامل پیشین سایپا انداخت و در جمع خبرنگاران اظهار کرد: حدود ۵/۱سال پیش در زمان مدیریت قبلی سایپا، پیش‌نمونه خودرو کوئید به این شرکت ارائه شد اما سایپایی‌ها به دنبال جایگزین و راه‌حل دیگری برای پراید بودند که در نهایت رنو در هندوستان برای تولید کوئید و راه‌اندازی کارخانه چنای، حدود ۶۰۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری کرد و از همان ابتدا قرار بر این بود که پس از استقبال از این خودرو در هند، مدل‌های سطح بالاتر آن در ایران و برزیل تولید شود.

تصمیم رنو برای همکاری با سایپا برای تولید رنو به این دلیل بود که کوئید در کارخانه رقیب سایپا به تولید نرسد. بر همین اساس صمت برای آنکه یک‌طرفه به قاضی نرفته باشد به گفت‌وگو با سعید مدنی، مدیرعامل پیشین سایپا که متهم این داستان است، نشست تا از دلایل سایپا برای نپذیرفتن کوئید مطلع شود که مشاور خودرویی وزیر صنعت، معدن و تجارت همان ابتدا این ادعا را رد کرد. آنچه در این ادامه می‌خوانید نتیجه این گفت‌وگو است: تولید خودرو کوئید و یا به عبارت کلی خودرو ارزان‌قیمت برای هر شرکت خودروسازی یک امتیاز محسوب می‌شود. چرا سایپا که بازار خودروهای زیر ۳۰میلیون تومان کشور را در اختیار دارد تولید کوئید را قبول نکرد؟حدود ۳ سال پیش که مدیرعاملی گروه خودروسازی سایپا را به عهده داشتم، در قالب یک هیات به شرکت «رنو» در فرانسه رفتیم و با کارلوس تاوارس قائم‌مقام پیشین مدیرعامل رنو (مدیرعامل فعلی پژو) به مذاکره پرداختیم. در آن جلسه نقشه راه ۲ شرکت موردمطالعه قرار گرفت و کوئید یکی از محصولاتی بود که در آن زمان قرار شد تولید آن به سایپا داده شود. کوئید در ردیف کلاس‌های تولید خودرو در سایپا (A وB) قرار دارد و با کلاس‌های ساخت خودرو در ایران‌خودرو همخوانی ندارد. سایپا خواهان کوئید بود و ما هیچگاه با تولید این خودرو در مجموعه سایپا مخالف نبودیم و حتی حدود ۲ سال پیش از خط تولید خودرو در هندوستان بازدید کردیم. با تلاطم‌هایی که در یکی دو سال گذشته از جمله تحریم‌ها به‌وجود آمد و همکاری خودروسازان خارجی با خودروسازان داخلی کاهش یافت، مشخص نیست که چرا شرکت رنو و ایران‌خودرو برای تولید کوئید در حال مذاکره هستند. در مذاکره‌ای که با مدیرعامل رنوپارس داشتیم، تمام محصولات موردتایید قرار گرفت و حتی یک مورد برای رد کردن خودرویی وجود نداشت بنابراین اگر مدرکی در این زمینه وجود دارد باید ارائه شود. من حتی تولید داستر را هم رد نکردم. در دوره‌ای رنو تصمیم به تولید آن در ایران‌خودرو داشت که در نهایت داستر به سایپا رسید.


آیا وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تولید کوئید شرکتی را به رنویی‌ها پیشنهاد داده است؟
تا آنجا که اطلاع دارم وزیر صنعت، معدن و تجارت از مدیرعامل رنو پارس درخواست کرده تا کوئید در سایپا به تولید برسد. برای تولید خودرو، اصول باید حفظ شود اما متاسفانه خودروسازان پا در کفش یکدیگر می‌کنند و با این رفتار در رقابتی ناهمگون، به بازار لطمه می‌زنند در حالی‌که اگر تولید یک کلاس خودرو در اختیار خودروسازی مشخص باشد، کنترل بهتری روی بازار آن خواهد داشت.


در دوران مدیریت خود برای توقف یا کاهش تولید پراید برنامه‌ای تعریف کرده بودید؟
برنامه کاهش تدریجی خودرو پراید و افزایش تدریجی ۳ خودرو تیبا، تیبا ۲ و ساینا را درنظر گرفته بودیم که این محصولات به بازار عرضه شد. این خودروها در کشور تولید شد اما برای تولید خودرو جایگزین با همکاری خودروسازان خارجی، به دنبال محصول جدید بودیم. علاوه بر همکاری با رنو برای تولید کوئید، تولید محصول دیگری را نیز درنظر داشتیم به‌گونه‌ای که با سیتروئن وارد مذاکره برای تولید خودرو در کلاس B شدیم که براساس اخبار مذاکره در این زمینه به نتیجه نشسته است.


به سیتروئن اشاره کردید، این شرکت فرانسوی در همکاری با سایپا کاشان چه محصولاتی را تولید خواهد کرد؟
سیتروئن برنامه تولید ۴ خودرو در سایپا کاشان را دارد که ۲ محصول آن برای نخستین‌بار در این کارخانه به تولید خواهد رسید. این شرکت فرانسوی برنامه راه‌اندازی کارخانه موتورسازی با حجم ۱۶۰۰ سی‌سی و همچنین تمرکز روی موتور ۱۲۰۰ سی‌سی توربوشارژ را دارد به گونه‌ای که محصولات خود را با ظرفیت بالا تولید کند.


آیا رده قیمتی این محصولات مشخص است؟
قیمت محصولات تولیدی سیتروئن در سایپا کاشان هنوز مشخص نشده است. هنگامی‌که تصمیم گرفته می‌شود خودرویی به تولید برسد، امکان دارد پیش‌بینی‌ها به دلیل فضای اقتصادی کشور درست نباشد اما به طور قطع قیمت خودروها کمتر از ۲۵ میلیون تومان نخواهد بود.
آیا می‌توان ادعا کرد که محصولات سیتروئن جایگزین خودرویی نظیر پراید شود؟
بله، امکان دارد. مذاکره با سیتروئن به سال‌ها قبل بازمی‌گردد. اگرچه این شرکت تمایل به حضور در ایران داشت اما در زمان تحریم امکان تصمیم برای آنها وجود نداشت برای گرم نگه داشتن حضورشان در ایران تلاش می‌کردند. اکنون که تحریم‌ها برداشته شد این شرکت تصمیم به سرمایه‌گذاری و همکاری در قالب مشارکت با سایپا دارد.


پس از آنکه قرارداد سایپا و سیتروئن نهایی شد، مدیرعامل رنو پارس از توافق برای تولید کوئید در ایران‌خودرو خبر داد. از سویی دیگر مدیرعامل ایران‌خودرو بارها بر این مسئله تاکید داشت که پس از توافق رنو با سایپا وارد مذاکره با این شرکت خواهد شد. آیا احتمال دارد که بعد از نهایی شدن قرارداد سیتروئن با سایپا، رنو به سمت ایران‌خودرو برای تولید کوئید رفت؟
رنو همیشه با هر دو خودروساز در حال مذاکره بوده است و ما پیشنهاد دادیم که رنو تنها با سایپا و پژو با ایران‌خودرو همکاری داشته باشد. حتی از سیتروئن هم خواستیم تا با ایران‌خودرو همکاری داشته باشد اما سیاست کلان رنو اینگونه تعریف نشده است و تمایل دارد با بیشتر خودروسازان کشور همکاری داشته باشد. بر همین اساس سایپا با همکار قدیمی خود مذاکرات جدی را ادامه داد.
چرا تولید خودرویی نظیر کوئید هر اندازه هم که قیمت مناسبی داشته باشد، این‌همه سر و صدا کرده است؟ مگر به جز رنو دیگر خودروسازان ازجمله ژاپنی‌ها یا کره‌ای‌ها محصول ارزان‌قیمت برای تولید در ایران ندارند؟
کوئید قرار است با قیمت ارزان در کشور به تولید برسد. قیمت خودروهای کوچک به نسبت ابعاد کاهش نمی‌یابد و تولید هر خودرو کوچک خارجی در کشور با قیمت بالا خواهد بود. برای نمونه خودرو پیکانتو در کلاس تیبا تولید می‌شود اما قیمتی حدود ۴ برابر نسبت به تیبا دارد بنابراین توجه به آن بسیار طبیعی است.


به نظر شما خودرو پراید چه زمانی از چرخه تولید خارج خواهد شد؟
پراید گرچه هنوز هم مشتری دارد اما کیفیت آن به دلیل قدیمی بودن طرح کاهش یافته است. از سویی دیگر قالب‌های آن مستهلک شده و این استهلاک روی کیفیت ظاهری خودرو نیز تاثیر گذاشته است بنابراین باید از گردونه تولید خارج شود. پژو ۴۰۵ نیز همین وضعیت را دارد و این خودروها شایسته پایتخت کشور نیستند از همین‌رو برای توقف تولید این خودرو باید هدف‌گذاری انجام شود. کاهش تولید به این صورت است که به‌تدریج تیراژ کاهش یافته و در کنار آن تولید تیبا افزایش پیدا می‌کند و از آنجایی که پراید به دلیل قیمت مناسب همچنان مشتری دارد می‌توان تولید آن را برای شهرهای کوچک و دورافتاده که با قدرت خرید مردم همخوانی دارد تولید کرد.
آیا وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه‌ای برای توقف تولید پراید دارد؟
وزارتخانه روی کاهش تولید پراید تاکید دارد اما هنوز به طور رسمی تکلیف نشده است. در حال‌حاضر برخی از قطعه‌سازان به تولید پراید وابسته‌اند و برای حفظ آنها، شاید تولید پراید ادامه داشته باشد.
خروج خودرویی که هنوز از مد نیفتاده برای خودروساز راحت‌تر است زیرا خودرو جدید جایگزین آن می‌شود. در این شرایط خطوط تولید به کشورهای دیگر و کشورهای سطح پایین‌تری که پذیرای این خودروها هستند، منتقل می‌شود.
این مسئله باعث می‌شود قطعه‌سازان با آسیب مواجه نشوند. هنگامی که پیکان از رده خارج شد، بسیاری از قطعه‌سازان آسیب دیدند اما از آنجایی که پیکان وانت وجود داشت، برخی قطعه‌سازان فعال باقی ماندند. حتی اگر خطوط مونتاژ رایگان هم باشد قطعه‌سازان می‌توانند از نیمی از توان خود استفاده کنند. این روش در عراق، سوریه و ونزوئلا در حال تحقق است که متاسفانه به دلیل شرایط این کشورها با مشکل مواجه شدند.

 

نظرات

نظر شما

: : :




آرین پارس موتور

کرمان موتور

ایران خودرو

مدیران خودرو

ایلیا خودرو



پرشیا خودرو

تابلو نرخ
اینفوگرافی


کلیه حقوق این سایت برای خودرونگاران محفوظ است.
نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.

khordonegaran
Copyright © 2021 www.‎khordonegaran.ir‎, All rights reserved.