به گزارش خودرونگاران به نقل از تیتر 20، مهندس حمید حیدری، مدت 43 سال است که در صنعت ایران فعالیت می کندودر این مدت 19 سال نیز در حوزه خودرو مشغول به کار بوده است. به این خاطر می توان وی را یکی از خبرگان این صنعت در کشور نامید که تجربیات و نظرات قابل توجهی در این راستا دارد. او فوق لیسانس مهندسی صنایع است و در حال حاضر، به عنوان مدیر عامل شرکت مهندسین مشاور صنایع وسایط نقلیه (خودرو) ایران که به نوعی ناسای صنعت خودرو در سایپاست فعالیت می کند.
تمام سهام این شرکت متعلق به سایپاست اما خدماتی که ارائه می دهد شامل حال بیشتر خودروسازان داخلی می شود.
به گفته مهندس حیدری، مهندسین مشاور صنایع وسایط نقلیه، درواقع امین وزارت صنایع در صنعت خودرو، لوازم خانگی و صنایع فلزی، امین نهاد ریاست جمهوری در ارتباط با مطالعات دانش بنیان شدن شرکت هاست. همکاری با معاونت بهره وری ریاست جمهوری و همچنین بانک ها درخصوص مطالعات مختلفی که مربوط به اخذ تسهیلات است، بخشی دیگری از فعالیت های شرکت متبوع وی است. به گفت و گویی که با این مدیر صنعتی باسابقه کشور انجام شده است، توجه کنید.
با توجه به چهار دهه حضور مستمر شما در صنعت خودرو، شرایط فعلی را چطور ارزیابی می کنید؟ می دانیم که اکنون رویدادهای مهمی در صنعت خودرو ایران در حال رخ دادن است. بعد از برداشتن تحریم ها، برندهای بزرگی که قبلا ایران را ترک کرده بودند، تمایل به بازگشت و سرمایهگذاری مجدد را ابراز می کنند. به نظر شما صنعت خودروی ما قابلیت هضم این اتفاق را دارد و یا این برند ها می توانند شرکت های ما را تحت تاثیر قرار دهند؟
من برای پاسخ به این سوال کمی جلوتر می روم؛ صنعت خودرو در جمع صنایع کشور، یکی از ارکان های مهم است، این صنعت به جهت حجم نیروها و میزان سرمایهگذاری می تواند نقش مهمی در اقتصاد و فعالیت های صنعتی کشور بازی کند، در همان حال که خودروسازهای قدیمی فعال هستند، همچنین خودروسازهای جدید به آنها اضافه می شوند. در دوران بحران تحریم ها برای مثال شرکت سایپا بدهکاری زیادی داشت که نمی توانست از ساخت داخل استفاده کند و قدرت خرید مردم هم پایین بود. همچنین امکان ورود قطعات وجود نداشت. بنابراین امکان تکمیل خودرو دچار کمی خدشه بود.
به همین دلیل تولیدکنندگان و یا قطعه سازان داخلی که بسیار انسان های موفق و خوشذوقی هستند و از پشتیبانهای مهم صنعتی هستند، نمی توانستند محصول را نهایی کنند و دریافت کننده پول نهایی خود باشند.
در شرایط جدید، دولت تدبیر و امید، بعد از زمینه هایی که از نظر ارتباطی با دنیا (که بسیار برای صنعت ارزنده بود)، آغاز کرد، این امکان فراهم شد که شرکت سایپا کار بر روی حدود شش محصول جدید را آغاز کند. همچنین حجم تولید به شدت اضافه شده است. مطالبات اکثر قطعه سازان نیز بعد از یک سال پرداخت شده است.
شرایط مالی شرکت به همت آقای دکتر جمالی مدیر عامل گروه خودرو سازی سایپا التیام پیدا کرده و رو به رونق است. شرایط را شرایط خوبی می دانم. آمدن خودروسازان خارجی مثبت است. به این دلیل که به ما اجازه رقابت می دهد. رقابت در هر کاری یعنی شکوفایی، به دنبال کیفیت و قیمت گذاری کم رفتن، که همه این ها زمینه های مثبتی است.
درواقع در چارچوب یک فعالیت محیطی، افق بسیار روشنی هم برای خودرو و هم برای صنعت کشور می بینم.
همانطور که می دانیم پراید مهم ترین محصول سایپا است به نظر شما مدیران ارشد گروه، فکری درباره آینده این خودرو کرده اند؟
همان طور که عرض کردم در حال حاضر تولید شش محصول جدید را آغاز کردیم؛ این محصولات جدید در واقع تکمیل شده پراید هستند، مانند تیبا. این محصولات جدید هم با اسامی متعددی خواهند بود که در همان عرصه جایگزین ارزنده تر و با کیفیت تری نسبت به گذشته هستند.
در مورد قیمت این محصولات چه نکته ای برای گفتن هست؟
در مورد قیمت نمی توان اظهار نظر کرد. زیرا مطلبی است که باید تصمیم گیری شود. قیمتش آن قدرها هم نباید بالا باشد.
درخصوص برنامهها و پروژه هایتان بگویید؟
قسمتی از آن ها را عرض کردم. کلیه فعالیت هایی که با امکان سنجی، بازار سنجی، مطالعات فنی و اقتصادی و مستندات هر تولیدی که هست، همه این ها به عهده شرکت مشاور خودرو است. مشاور خودرو به عنوان امین وزارت صنایع، تنها منبعی است که در ساخت کشور معتبر است. در زمینه IPI و هرکدام که در واقع تأمین ساخت داخل است نیز همین طور است.
میزان تعرفه های گمرکی به دلیل عمق ساخت داخل یک خودرو تعریف می شود و همین مساله بخش عمده ای فعالیت های شرکت است.
همین طور، به عنوان امین وزارت صنایع در مورد سرمایه گذاری هایی که در صنعت اتفاق می افتد عمل می کنیم. همین طور امین صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برای طرح هایی که در این زمینه ارائه می شود و خواستار استفاده از تسهیلات هستند هم هستیم.
ما مطالعاتی را در زمینه صنایعی که ابداع شان به اجرا می رسد و می توانند متحول کننده بخش صنعت باشند انجام می دهیم. طرح هایی که به آن ها دانش بنیان می گوییم.
همچنین شرکت ما این فعالیت را برای شرکت صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت بهرهوری نهاد ریاست جمهوری انجام می دهد.
در زمینه سرمایه گذاری امین بانک ها هستیم و طرح های مطالعاتی را انجام می دهیم. مأموریت کل شرکت مشاور خودرو، در واقع در وهله اول ارائه خدمات به خود شرکت سایپا و کلیه خودرو سازان کشور است. بعد از این کار در زمینه هایی که به آن ها اشاره کردم مانند طراحی مهندسی، ارزیابی، بازار سنجی، امکان سنجی و...نیز فعالیت می کنیم.
در قرارداد با شرکت های خارجی طبق تکلیف وزارت صنایع 40 درصد باید ساخت داخل باشد، آیا ما توانایی بیشتر از 40درصد را داریم؟
اخیرا جلسه ای داشتیم که در آن قطعهسازان کشور که از بخش های مختلف حضور داشتند. در این جلسه مطرح شد که وقتی می گوییم ساخت داخل به این معنا نیست که این محصولات تفاوتی با نوع خارجی اش دارد.
حتی تعدادی از خودرو ساز های خارجی سفارش کار به ما داده اند و محصولاتشان را صادر هم می کنند. کیفیت و توان مهندسی، توان هوشی، مجموعه های قطعه سازی کشور ما بالاست. بنابر این از این نقطه نظر باید گفت که اگر شرکتی بخواهد به ساخت داخل اتکا بکند و به قیمت ارزان دست پیدا کند، زمینه اش وجود دارد.
یعنی ما می توانیم بالای 40 درصد زمینه را فراهم کنیم؟
100 در صد.
در پایان اگر صحبت خاصی دارید که در این گفت و گو مطرح نشد، لطفا بفرمایید.
از نظر من در کشوری و در هر کار و برنامه ای رسانه ها مهم ترین نقش را بر عهده دارند. به هرحال آگاهی بخش مردم هستند. برای این که مردم حس افتخار و غرور داشته باشند و گمان بر این ببرند که دولت و خدمت گذارانشان بیکار نیستند، این نیست که فقط رسانه ها گاهی اوقات اتفاقات و خلافی در کشور اتفاق می افتد را منتشر کنند، عده ای هستند که در تمام کشور بسیار انسان های زحمت کشی برای این نظام و کشور هستند، کار می کنند و واقعا نقش ایجاد رابطه بین این دو، مطبوعات است.